top of page
Post: Blog2_Post
  • Foto van schrijverNicole Gaillard

Hybride werken, lijm & natuurDe afgelopen periode heb ik gewandeld met een aantal directeuren van grote organisaties. Dat waren mooie wandelingen. Zij zien de wereld op hun eigen manier, kijken meer naar de grote ontwikkelingen en zien de impact daarvan op het (bedrijfs)leven.

Wat ik gaaf vond is dat ze allemaal het belang zien van meer in de natuur zijn en daar ook ruimte voor maken binnen hun organisaties.

De ontwikkelingen gaan zo snel nu, dat ze veel waarde hechten aan veerkrachtig blijven.

Zij zien de natuur als ingrediënt om in hun kracht te blijven. Een aantal keer kwam ook het onderwerp hybride werken voorbij: deels thuis werken en deels op kantoor. Dit is sinds corona in veel bedrijven de norm geworden, het is niet meer weg te denken en ook niet meer terug te draaien zeggen ze.


Zo zagen ze dat veel medewerkers in de afgelopen 3 jaar hun thuissituatie zo heeft kunnen inrichten, dat thuis werken veel beter te doen is. Het is soms zelfs productiever dan op kantoor. Daarnaast zien ze dat medewerkers door minder reistijd, beter in balans blijven. En ook ze makkelijker werk en privé combineren dan voorheen.


Daarnaast blijken meetings via Teams en Zoom bijzonder effectief.

Hybride werken heeft na een paar jaar best veel voordelen krijg ik te horen.


Kleven er dan ook nog nadelen aan?

Jazeker! Met name de informele communicatie heeft er flink onder te leiden gehad. Meetings online zijn gestructureerd, effectief en behandelen vooral een of twee specifieke onderwerpen. En dat is toe te juichen, maar....


Er zijn veel minder gesprekjes bij het koffieautomaat, minder gezamenlijke lunches, minder kort afstemmen onderweg naar de vergaderzaal, minder napraten na een meeting.

En minder bij elkaar binnenlopen om even te kijken hoe het gaat.


Naast de efficiënte en gestructureerde communicatie, ervaren ze een gemis aan informele communicatie. Zij noemden het de lijm of het cement van de organisatie.

Het helpt zeggen ze met echte verbinding, met onderhuidse spanningen op tijd signaleren, met draagvlak creëren voor veranderingen, met pijlen hoe het gaat.


"Hybride werken heeft veel voordelen, maar de lijm willen we terug".


Ik ben benieuwd hoe jij dat ervaart? En waar jij tegenaan loopt met hybride werken?

Wat zijn voor jou de voordelen? En wat zijn de nadelen?

Ik vind het fantastisch om te horen dat een aantal grote bedrijven actief aan het werk zijn om verbinding en dus 'die lijm' terug te brengen in hun organisatie. Zo breiden sommige organisaties hun bedrijfskantines uit tot prachtige restaurants waar ze medewerkers de gelegenheid bieden bijzondere lunches te hebben. In de hoop zo een plek voor verbinding te realiseren op kantoor.


En ook in wandelingen in de natuur worden steeds meer geïnvesteerd om de onderlinge verbinding goed te houden. Voor hun teams om de band te versterken. Maar ook als opfris en om scherp en creatief te blijven tijdens de soms lange heisessies.


Ik vind het een gave ontwikkeling dat bedrijven prioriteit geven aan verbinding.

Het hoort bij deze tijd.

Werk jij ook voor zo'n gaaf bedrijf in de buurt van Den Bosch of Tilburg?

En is het voor jouw team interessant om tijdens kantooruren even offline te gaan,

de natuur in te duiken, op te laden en op een andere manier te verbinden met elkaar.

Neem gerust contact op, ik denk graag met je mee.
48 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Guest
Jun 08, 2023

Mooi Nicole en krachtig.

Volgens mij denk je niet alleen graag mee, je loopt ook graag een stuk met hen op...

Like
bottom of page