top of page
Post: Blog2_Post
  • Foto van schrijverNicole Gaillard

Kom tot rust met deze Digitale Detox


Hoe gaat het met jouw on- en offline balans?


Heb jij het ook nodig om even wat minder op je telefoon te zitten? Even los komen van iets teveel beelschermtijd? Ik wel! Het korte daglicht en de vele regen van november en december hebben ervoor gezorgd dat ik meer online was. Prima natuurlijk, maar het doet wat met mijn energie.

Mijn lijf en hoofd kunnen weer wat meer offline gebruiken.


Dus... ik heb mezelf uitgedaagd.

En 3 dagen genomen om mijn online tijd te verminderen.

Altijd eerst even wennen en daarna komt het gevoel van rust en vrijheid.

Ik deel graag met je hoe ik dat doe.

HEB EEN PLAN

Voor mij werkt structuur altijd wel goed.

Even vooraf erover nadenken, maakt je dag of dagen een stuk relaxter. En eerlijk gezeg, als ik er niet over nadenk, zit ik uit automatisme zo weer achter mijn laptop. Of toen ik hem nog had, mijn smartphone. Ik heb inderdaad geen smartphone, hier meer daarover.

En toch Digitaal Detoxen? Jazeker,

ik kan ook kwijt zijn in mijn laptop.


Terug naar de Digitale Detox. Dit is hoe ik het doe:


1. Even geen socials en beelschermen Ik laat op de geplande dagen de socials en zoveel alle beeldschermtijd los (behalve werk natuurlijk). Ik kijk geen video's, doe niet mee aan online gesprekken in chatgroepen, geen gescrol, niet online zoeken. En kijk ook geen t.v., films of series.


Wat ik wel doe? Creatief worden met mijn offline tijd 😅

Hieronder meer daarover.


2. Telefoon krijgt een vaste plaats Ik geef mijn telefoon voor die dagen een vaste plaats (thuis en op werk) en laat hem daar liggen. Omdat als hij in mijn broekzak zit, de gewoonte te sterk is

om toch even iets te checken.

3. Telefoon op stil en toch bereikbaar zijn Als het kan zet ik mijn telefoon uit of op stil.

Zeker in weekenden of op vakantiedagen is dat heerlijk.


Als ik toch bereikbaar wil blijven dan structureer ik ook dat:

Maximaal 3 keer per dag op vaste tijden check ik mijn telefoon voor belangrijke berichten

en indien nodig neem ik 5 tot 15 minuten de tijd om te beantwoorden:

1. Voor het ontbijt

2. Voor de lunch

3. Voor het avondeten


Als de telefoon niet op stil kan, dan houd ik de telefoon natuurlijk aan. En kijk ik wat ik wel kan doen om minder online te zijn en minder beeldschermtijd te hebben.


Voor smartphone gebruikers: zet in ieder geval geluiden en notificaties van je apps af en laat de phone liggen op die vaste plaats.


SAMEN

En digitaal detoxen is samen natuurlijk veel leuker!

Want eerlijk gezegd, ja je gaat je vervelend.

Maar als je door het eerste stuk heen bent, is het heerlijk! Veel vrijer.

Samen maakt het ook makkelijker. Dus vraag je collega, vriend of vriendin om mee te doen.

En maak er een bijzondere dag of paar dagen van.VOORBEREIDING 

Het is fijn om vooraf even na te denken over wat je wil regelen

wanneer je minder online bent. Denk aan:


Mensen met wie je veel contact hebt laten weten dat je deze dag of dagen minder goed bereikbaar bent: Laat ze ook weten je wel 3 keer per dag op vaste tijden

je telefoon checkt en indien nodig reageert.MAKE IT FUN

Heb je veel vrije tijd of nog lege avonden? Maak het gezellig! Spreek iets af met vrienden, familie, pak een kop koffie met die gezellige buurvrouw. Wordt creatief en maak je offline tijd gezellig, fijn, bijzonder of gewoon relaxt. Ga wandelen, fietsen, sporten, samen koken, muziek maken, pak bordspellen, tekenspullen, puzzels, bathbombs, dat ene boek en kaarten erbij.


Op vakantiedagen en in de zomertijd is een digitale detox wat makkelijker voor ik. Omdat ik dan meer naar buiten kan en op een andere manier actief ben. Maar dat is voor iedereen anders. Benieuwd hoe het voor jou is.NU JIJ NOG

Want ehh...

Nu jij nog natuurlijk.


Ik daag je graag uit om deze digital detox ook een keer te doen.

En op te merken wat minder online zijn met je doet.


Geef je hoofd wat rust en wordt weer

creatief met je offline tijd!


🔥🔥


Ga je hem doen?


YOU'VE GOT THIS !!


Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Laat het me zeker weten!


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page