top of page
Post: Blog2_Post
  • Foto van schrijverNicole Gaillard

Op blote voeten


Liep jij als kind ook altijd op blote voeten? En doe je dat nog?Blote voeten lopen heeft zoveel voordelen. Waaronder natuurlijk aarden. Eigenlijk weten we dat wel. Hoe vaak loop jij op blote voeten?


Volgens wikipedia zit het zo: "Het resultaat van aarding is dat het geaarde object daardoor een spanning krijgt van nul volt." En dat is voelbaar. In contact met de aarde, vloeit meteen alle spanning uit je lichaam. Dat voelt goed. En het is gezond.


Nog veel mooier wordt dit principe uitgelegd in deze documentaire 'Grounding'. Ik kan hem je aanraden! De eigen ervaringen van een National Geographic filmmaker uit Alaska met aarden en hoe het hem en zijn community verder hielp.

De Grounding documentaire was mijn eerste kennismaking met 'earthing' en met het idee dat er elektriciteit in ons lichaam beweegt. En dat het veel prettiger en gezonder is als je dat kunt geleiden. De aarde in dus. Ik had daarvoor nooit nagedacht over het nut van aarden en van lopen op blote voeten. En ook niet over de invloed van alle electrische apparaten waar we mee werken en die we de hele dag rond dragen.


Later bleek blote voeten een hele beweging te zijn en vond ik ook nog de documentaire The Earthing Movie, ook de moeite waard.


Sindsdien loop ik regelmatig op blote voeten in mijn tuin, of wandel ik op blote voeten in de buurt. Zeker als ik onrustig ben. Mijn voeten en eigenlijk mijn hele lichaam voelen levend en wakker als ik op blote voeten loop. Je gaat als het ware 'AAN'. En het doet nog veel meer, zo zet het je zintuigen op scherp. En het maakt je hoofd leeg.


Daarnaast slaap ik elke nacht op een aardende mat. Vooral omdat het goed voelt. Maar ik kon tot voor kort nog niet zeggen wat het nou precies voor mij doet.


Tot afgelopen nacht.

Sinds een paar jaar heb ik last van pijn en beperking in mijn schouders (frozen shoulder). Vannacht draaide ik me om, om weer wakker te worden van pijn. Het kwam in me op om mijn langemouwen-shirt uit te doen. En dus met mijn blote arm op de aardende mat te slapen. En wat gebeurde er, bijna meteen... geen pijn meer in mijn arm. Dat moest ik natuurlijk nog even dubbel checken. Dus weer wat later heb ik mijn shirt terug aangedaan. En ja hoor, de pijn kwam terug. Toeval? De kracht van de gedachte? Het maakt mij niet uit. Geen pijn 'snachts is in alle gevallen beter.


Bizar dat ik al jaren een aardingsmat heb en dit nog niet eerder bij me is opgekomen.Een ander voordeel van lopen op blote voeten is dat je voetspieren hun werk kunnen doen. In veel schoenen zitten voeten een beetje klem. Het is vaak beter voor je houding als je op blote voeten loopt. Omdat het hier in Nederland (voor mij) te koud is om het hele jaar op blote voeten te lopen, draag ik inmiddels barefootschoenen.


Barefootschoenen zijn schoenen die het blootvoets lopen nabootsen. Ze zijn breed zodat alle tenen goed kunnen bewegen en de voet nergens klem zit. De dunne flexibele zool zorgt ervoor dat het de voet niet beperkt in zijn natuurlijke beweging. Eigenlijk beschermt de barefootschoen de voet alleen tegen verwondingen.

Nu ik volledig loop op barefootschoenen voelt het zo natuurlijk. En zou ik niet anders meer willen.


Een nadeel, de meeste barefootschoenen hebben een rubber zool en zijn dus niet aardend.

(Tenzij je er een koper stukje inzet).


Onlangs kwam ik een mooie Indiase vrouw tegen terwijl ik op blote voeten een wandeling aan het maken was. Ze glimlachte naar me toen ze me zag lopen met mijn schoenen in mijn handen. Ze vertelde me dat het haar deed denken aan haar jeugd in India, waar het de gewoonte was om elke dag te starten met een wandeling op blote voeten. Prachtig toch!


Doet me denken aan de quote van Akeekwe uit de documentaire Down To Earth:

"How we live every day, is a ceremony"

👣


Regelmatig organiseer ik blote voeten wandelingen. In een mooi natuurgebied gaan we samen wandelen en doen we onze schoenen uit. Zin om aan te sluiten? Op deze pagina kun je zien wanneer ze weer komen.


💛Hartegroet, NicolePrachtige foto's via pexels van alicia-zinn (105776) en de tweede van shutterstock

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page