top of page
Post: Blog2_Post
  • Foto van schrijverNicole Gaillard

Hoe je je leven kunt veranderen door je nieuwsgierigheid en je lichaam te volgen

Een verhaal over jezelf op de eerste plaats zetten 💛


Dieper duiken in wat ik echt nodig heb, was 1 van mijn 5 lessen het afgelopen jaar. Benieuwd wat het me heeft opgeleverd? Ik deel het graag met je.


2022

2022 was voor mij het jaar van spelen met mogelijkheden en van out of the box denken. Van het volgen van mijn nieuwsgierigheid & van mijn lichaam. En van dagelijks nóg helderder maken wat ik wil, wat ik nodig heb en waar ik blij van word.


Aan het stuur blijven

Want als je even niet weet wat je wil in het leven, en je let niet goed op, dan bepalen anderen om je heen over het algemeen jouw ritme of jouw daginvulling. En daar is niks mis mee. Maar het kan ook prettig zijn om zelf aan het stuur te blijven.

Zeker als je net zoals ik moeder (of vader) bent en ook werkt. En je dus meer dan genoeg reuring en verzoeken om je heen hebt de hele dag.

Het even niet aan het stuur zijn en het niet weten wat je wilt, hoort erbij. Het zijn van die fases die terug keren. Ze geven vaak aan dat er wat mag veranderen. En bieden je de mogelijkheid om tijd te maken voor reflectie. En jezelf en jouw leven met wat meer aandacht en nieuwsgierigheid te bekijken.


Mijzelf meenemen

Mijzelf meenemen in alles wat ik doe is voor mij een hele goede manier om aan het stuur te blijven. Van de dagelijkse kleine dingen tot de grotere dingen, heb ik mezelf het afgelopen jaar steeds weer afgevraagd:

  • “Hoe kan ik mijzelf hierin meenemen?”

  • “Hoe kan ik hierin mijzelf en mijn welbevinden op de eerste plaats zetten?”

  • "Hoe kan ik dit zo leuk mogelijk maken voor mijzelf?"

En als ik ja zeg op deze vraag / op dit verzoek en ik ga dit doen voor mijn partner, mijn kind, buurvrouw, baas, collega:

  • “Hoe doe ik het dan op zo’n manier dat ook dat voor mij ontspannen is, leuk is, energie geeft?”


Helpen

Het betekent niet dat ik niemand geholpen heb vorig jaar. Maar wel dat ik de manier waarop ik dat deed, altijd inclusief mijzelf was. Zoals je ook leert in een BHV (bedrijfshulpsverlening) of EHBO cursus. Als iemand urgent je hulp nodig heeft of er is een calamiteit, heb je eerst na te denken over jezelf. Om eerst voor je eigen welbevinden (en veiligheid) te zorgen, voordat je een ander helpt. Zelfs in het vliegtuig krijg je de instructies om altijd eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten en daarna pas bij je kind.


Prioriteit

Ga je iets doen en weet je dat je moe bent, of hieraan energie gaat verliezen? Dan is het verstandig om, als is het maar kort, eerst ruimte te maken. Om te kijken hoe je dit kunt doen zodat het voor jou minimaal neutraal blijft, of zelfs energie oplevert. Voor mij gaat dit samen met afkaderen en grenzen aan geven.

  • “Ja ik kan dit voor je doen, maar morgen pas / volgende week pas.” of

  • “Ja ik kan dit voor je doen, maar dan wel op die en die manier, zodat het voor mij ook optimaal is”

Ik heb mezelf dus het afgelopen jaar steeds weer prioriteit gemaakt.


Nieuwsgierigheid

Mijn beste navigatiesysteem in dit alles bleek het volgen van mijn nieuwsgierigheid. In de kleine dagelijkse dingen. Zoals 'Hey vandaag ben ik benieuwd naar dat nieuwe koffietentje in de stad'. En als ik die opmerk, pak ik mijn fiets en ga er kop koffie drinken.


Of 'Hey het is super mistig vanmorgen, ik ben benieuwd hoe het er op de dijk uit ziet nu!" En dan mijzelf de toestemming geven om gewoon te gaan. Ook al wist ik dat ik maar 30 minuten kon gaan, omdat ik daarna een afspraak had. Toch gewoon even gaan. En dan de meest prachtige plaatjes schieten! Deze hieronder zijn genomen op die vrijdagochtend dat ik nog nét dat half uurtje vrij kon maken. Hoe vind je ze?


‘Mini quests’ noemde de schrijfster Elizabeth Gilbert dit ooit. En zij raadde het iedereen aan om hier elke dag minimaal 10 minuten ruimte voor te maken. Het zou je creativiteit enorm ten goede komen zei zij. Ik vind het erg gaaf om te ervaren wat het leven mij brengt als ik bereid bent om mijn nieuwsgierigheid te volgen. Vaak de meest mooie momenten.


Lichaam

En nog zo-een is mijn lichaam volgen. Je lichaam communiceert de hele dag door met je. Maar we zijn het niet meer gewend om ook de hele dag door naar de signalen te luisteren.

Ik heb het dagelijkse prioriteit gemaakt om in contact te zijn met mijn lichaam, mijn adem en al mijn zintuigen. Om te aarden, te gronden, te bewegen en vooral te voelen wat het zegt.


Interoceptie

Een mooi woord hiervoor is interoceptie, iets wat veel atleten trainen. Vrouwelijk leiderschapscoach Karin Bosveld maakte me hier laats op attent in een van haar posts op linkedin. En in diezelfde week vertelde ook mijn fysiotherapeut erover. Ik vind het een mooi woord, dat veel zegt.


Als je gaat hardlopen dan sta je volledig in contact met je lichaam. Je let op je houding, je adem, neerzetten en plaatsen van je voeten, je rug en buik, schouders, armen, je ritme, weer je adem, nog steeds je voeten.… Je bent super geconcentreerd op je lichaam en checkt steeds weer alle signalen. Dat is ook waarom veel hardlopers die heerlijke rust hebben in hun hoofd. Omdat ze met hun volledige focus in hun lichaam aanwezig zijn en dan uiteindelijk in een flow terecht komen.

Een goede atleet kan van spierpijn zelfs voelen het overbelasting is of een teken kan zijn van spierschade. En kan in het moment kiezen om door de pijn heen te duwen om een trainingsdoel te halen of het nu juist niet doen en het lijf wat meer rust geven.


Ik ben niet gaan hardlopen. Maar ik gebruik mijn yoga practice in de ochtend, het fietsen en de mindfulness body scan om het contact met mijn lichaam te trainen.


Spelen

Daarnaast speel ik ook graag. Überhaupt. Maar ook in het volgen van mijn lichaam. Ik doe dat door mezelf regelmatig een ochtend vrij-af te geven. Naar buiten te gaan en te kijken waar mijn lichaam heen wil. En dan die impulsen volgen. Een mooie mindfulness oefening ook, want je mind vindt hier meteen van alles van. Zoals “Dit is stom zeg” of “Het is praktischer als ik die kant op ga”. Mijn lichaam volgen en niet ingaan op de gedachtes die opkomen, levert ook mooie mini quests op.

Ook zo kom ik op bijzondere plekken en heb ik bijzondere ontmoetingen, die ik zelf niet had kunnen voorzien.


Flow

Al deze manieren om mijzelf op de eerste plaats te zetten, maken dat ik beter in contact sta met mijn lichaam dan een jaar terug. Het versterkt mijn zelfvertrouwen heb ik gemerkt. Het verbetert mijn focus en ik kom vaker in flow (privé en natuurlijk ook zakelijk).


En jij?

Ik ben heel benieuwd. Hoe dit resoneert voor jou? Hoe zet jij jezelf dagelijks op de eerste plaats? En op welke manier is jouw lichaam belangrijk voor jou?

Laat je een reactie achter als je dat leuk vindt? Ik wil het graag weten!In 2023 start ik met twee nieuwe trajecten waarin je deze verandering kunt maken en jezelf kunt trainen hierin: het groepstraject Mindful Walks Intensive en jouw persoonlijke reis in Terug In Mijn Kracht.

Neem gerust contact op als jij dit jaar ook toe bent aan zo'n verandering en je dat graag met wat hulp doet.

💛 Nicole

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page